Κατασκευή Τομέα Ψυκτικών “Συνδυασμός θερμικού και ψυκτικού κύκλου”

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΘΕΡΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΨΥΚΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΨΥΚΤΙΚΟ ΡΕΥΣΤΟ

Ο συνδυασμός του θερμικού και ψυκτικού κύκλου μαζί, μας παρέχει την δυνατότητα να παράγουμε ψύξη δίνοντας θερμότητα.
Σε αυτόν τον συνδυασμό ο θερμικός κύκλος, παρέχει το απαιτούμενο έργο, που χρειάζεται ο ψυκτικός κύκλος για να λειτουργήσει.
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας στον κλιματισμό, τόσο κατά την ψύξη και πολύ περισσότερο κατά την θέρμανση, αφού ο συντελεστής συμπεριφοράς του κύκλου είναι υψηλότερος της μονάδας.
Μπορούμε επίσης να εκμεταλλευτούμε την θερμότητα του ήλιου με την βοήθεια ηλιακών συλλεκτών και να παράγουμε ψύξη τσάμπα.
Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται ο συνδυασμός του θερμικού με τον ψυκτικό κύκλο, όπου ο διπλός κύλινδρος μπορεί να αντικαταστήσει ή και να συνεργαστεί με τον συμπιεστή ενός ψυκτικού ή κλιματιστικού μηχανήματος.

 

Ο θερμικός κύκλος αποτελείται από τον διπλό κύλινδρο, τον εξατμιστικό συμπυκνωτή, την αντλία και τον εναλλάκτη θερμότητας.
Ο ψυκτικός κύκλος αποτελείται από συμπιεστή, τον συμπυκνωτή, το εκτονωτικό μέσο και τον εξατμιστή.
Ο διπλός κύλινδρος μπορεί να συνδεθεί παράλληλα με τον συμπιεστή (υβριδικό σύστημα), ή και να τον αντικαταστήσει εντελώς (αυτόνομο σύστημα). Ο εναλλάκτης θερμότητας μπορεί να συνεργαστεί μέσω ενός boiler, με ηλιακούς συλλέκτες, με λέβητα αερίου, ή και με τα δυο.
Η θερμότητα από τον εναλλάκτη ατμοποιεί το ψυκτικό υγρό υψηλής πίεσης. Ο ατμός οδηγούμενος στον διπλό κύλινδρο κινεί το έμβολο και συμπιέζει το ψυκτικό ρευστό προς τον συμπυκνωτή της ψυκτικής εγκατάστασης. Στην συνέχεια εξερχόμενος ο ατμός με μειωμένη πίεση από τον διπλό κύλινδρο, οδηγείται στον εξατμιστικό συμπυκνωτή όπου αποβάλλει θερμότητα και υγροποιείται. Μια αντλία αναλαμβάνει να αυξήσει την πίεση του υγρού και να το στείλει ξανά στον εναλλάκτη για να συνεχιστεί ο κύκλος.
Ο θερμικός κύκλος μπορεί να λειτουργεί και εντελώς ανεξάρτητα, χωρίς τον ψυκτικό κύκλο, αν στη θέση του διπλού κυλίνδρου βάλουμε έναν αεροκινητήρα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια θερμική μηχανή που παράγει έργο.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΥΓΡΟΥ
Ο μηχανισμός αυτός χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει την αντλία μετάγγισης του υγρού από την χαμηλή πίεση στην υψηλή πίεση για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

 

 

Ολοκληρωμένη κατασκευή στο εργαστήριο